През 2018 година с български паспорт може да се пътува до повече страни, отколкото е било възможно през последните поне 12 години. Документът дава свободен безвизов достъп до 169 държави в света, показват последните изчисления на индекса Heneley Passport Index за 2018 година.

Той показва колко граници може да "отворят" паспортите от различните страни по света. Според последното издание този от България се класира на 16-то място в света, като той дава достъп до само 20 страни по-малко от Япония, която е първенец с достъп до общо 189.

Това е най-доброто класиране за България от 2006 година насам, когато започва да се изчислява индексът. За сравнение през последните 3 години страната се колебае между 20 и 21-а позиция. Малко по-напред е страната ни през 2014 година, когато достига 18-то място. За 2006 година обаче е едва 29-та в света.

Снимка 358941

Източник: Henley & Partners

Може да се каже обаче, че тазгодишното класиране за нашите паспорти е най-доброто за значително по-дълъг период от време, като се има предвид, че преди влизането в Европейския съюз (ЕС) българските граждани пътуват до много повече места само с виза.

В последната класация България се нарежда редом до Хърватия, Румъния и Хонконг. Останалите държави членки на ЕС обаче остават пред нас в списъка.

След този на Япония следващите най-силни паспорти са тези от Сингапур, Германия, Швеция, Италия, Южна Корея, Испания, Финландия и Франция. Всички те дават достъп до повече от 186 държави.

От друга страна на дъното са Афганистан и Ирак. С техните документи свободно може да се пътува само до 30 държави в света. В същата категория влизат още Сомалия, Сирия, Пакистан и Йемен.

Ето и кои влизат в топ 26

Източник: Henley & Partners

Ето и кои влизат в топ 26