Разплащането с мобилни портфейли във физическите магазини изпревари банкнотите за първи път в историята, според доклад на FIS сред 41 държави по света.

През 2020 г. употребата на банкноти и монети пада с 10 пр. п. и вече отговаря за едва една пета от трансакциите в магазини. В развитите държави като Канада, Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция и Австралия кешовите разплащания се сриват наполовина, показва още докладът. В САЩ спадът е до $1 трлн., при $1,4 трлн. през 2019 г.

Тенденцията е най-видима в Азиатскотихоокеанския регион, където 40% от плащанията в магазин се извършват чрез мобилен портфейл като Apple Pay. Ръст се отчита навсякъде и този тип плащания отговарят за 10% в Северна Америка, 8% в Близкия Изток и Африка, 7% в Европа и 6% в Латинска Америка.

До 2024 г. кешовите плащания ще отговарят за по-малко от 10% от всички разплащания в магазин в САЩ и едва 13% в света. През същия период дигиталните портфейли ще завземат над 33% дял по света.

Междувременно покупките през интернет растат по света с 19% до $4,6 трлн., най-големият ръст от пет години насам. До 2024 г. те могат да се увеличат до $7,3 трлн.