Сигурно сте забелязали, че отскоро за 1 литър прясно мляко често плащате между 3 и 4 лева в същите магазини, в които до скоро цената беше около 2 лева. Поскъпването с драстичните между 30 и 60% на прясното, киселото мляко и на млечните продукти вече е факт. Въпросът е каква е причината за него.

От данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища става ясно, че именно млечните продукти са поскъпнали най-много у нас на годишна база от всички хранителни стоки - над 33%. При кашкавал "Витоша" поскъпването е 47%, а кравето сирене е скочило с близо 50%. За кисело мляко увеличението е средно с 37% и повече, а при прясното мляко цените са скочили с около 30%.

Каква е причината за поскъпването и има ли спекула?

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България заявиха пред Money.bg, че спекула сред производителите няма, а една от основните причини за поскъпването е високата цена, които търговците на дребно поставят. Те пък обясняват нуждата от това с по-скъпите цени на енергийните ресурси.

"Проблем за повишаването на цените са рязко вдигналите се тази година, в сравнение с миналата, енергийни ресурси. Оттук и петролните производни - опаковки и всичко останало. Почти няма нещо, което да не е вдигнато с 40-50%. Колкото до млякото, суровото мляко, ако го сравняваме с 2021 година и то е поскъпнало някъде с 50-60%. Това е основната суровина и е 50-60 на сто от стойността на продукта", казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Марките сирене на пазара с водно съдържание над 60%

Марките сирене на пазара с водно съдържание над 60%

Изследване към Активни потребител

Според млекопреработвателите конкуренцията у нас е достатъчно голяма, за да има спекула. Според тях по-скоро е нелогично повишаването на цените на т. нар. имитиращи продукти.

Фермерите

Николай Гълъбов има собствена мандра край село Брезник от 2009 година. Разказва, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

"Дали под влиянието на войната в Украйна, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени. Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните", казва фермерът.

Той е категоричен, че поскъпването на фуражите за животните и най-вече на електроенергията са основният проблем за българските фермери. При пазара на млечни продукти обаче спекула също има. И това е проблем.