Цената за производство на електричество от крайбрежните вятърни ферми намаля рязко във Великобритания и вече е по-ниска от тази на ядрените реактори, предава Bloomberg. Това прави производството на "зелена енергия" по този начин един от най-евтините методи въобще.

Правителството на Острова проведе аукцион за доставка на електроенергия, като договорите достигат стойност от 176 милиона паунда (232 милиона долара) годишно. Всички подадени оферти от крайбрежните вятърни ферми и други технологии за производство на възобновяема енергия са били на цена под 92.5 паунда за мегаватчас - колкото ще бъде цената от атомната централа Hinkley Point, която трябва да бъде довършена през следващото десетилетие.

Офертите на Dong Energy A/S, Renovaveis SA и Engie SA са за 57.5 паунда за мегаватчас. "Това е пробив за производството на електричество от вятър", казва Матю Райт, директор в Dong във Великобритания.

Само за сравнение - преди две години цената на подобен аукцион бе между 114 и 120 паунда за мегаватчас.

Договорите са доставка са фиксирани за следващите 15 години. Ако цените на едро са по-ниски от определената цена, правителството ще плати разликата. Ако е по-висока, компанията ще възстанови средства на държавата. През последните години цената на едро за мегаватчас във Великобритания бе 47 паунда.

Ричард Харингтън, министър на енергетиката и индустрията, заяви, че вятърните ферми ще създадат хиляди нови работни места, а размерът на инвестициите в тях на Острова ще достигнат 17.5 милиарда паунда до 2021 г.