В 21 държави-членки на Европейския съюз е въведена минимална работна заплата, но разликите са огромни - докато българите получават минимум 1,87 евро на час, в Люксембург сумата е 12,38 евро, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ), позовавайки се на ново изследване на Европейския синдикален институт и фондация "Ханс Бьоклер". Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция са държавите, в които няма регламентирано минимално заплащане. 

Брюксел не предвижда подобна мярка

През есента се очаква еврокомисарката по заетостта и социалните права Никола Шмит да представи нова директива или препоръка по темата, но Брюксел не планира да въвежда общоевропейско минимално заплащане, уточняват още от ЗЦ. Комисията обаче може да предложи нови критерии, спрямо които да се пресмята по-адекватно размерът на заплатата.

Някои експерти предлагат минималната работна заплата да е 60% от медианната заплата. Това е сумата, която разделя на две равни групи работещите, които получават повече и по-малко от нея. Причината: смята се, че хората, които получават по-малко от тези 60%, са заплашени от бедност. До момента само Франция, Швеция и Португалия са въвели подобна мярка. В Португалия обаче заплатите продължават да са ниски. По данни на "Евростат" работещите в страната получават минимум 741 евро месечно - малко под гърците и малтийците. България е в дъното на таблицата, пред нея са заплатите в Латвия, Румъния и Унгария.

В Германия почасовата ставка ще нарасне до 10,45 евро

За да бъде спазено правилото за 60%, минималното почасово заплащане в Германия трябва да скочи от 9,35 на 12 евро. За това настояват синдикатите, които са подкрепени в случая от Социалдемократическата партия, отбелязва по темата "Хайденхаймер Цайтунг". Минималната заплата не трябва да бъде изоставена, заяви наскоро и германският министър на труда Хубертус Хайл. В крайна сметка работодатели и синдикати се договориха минималната почасова ставка да нарасне поетапно на 10,45 евро до юли 2022 година.

Минималната работна заплата беше въведена в Германия през 2015 година. Тогава беше определена сумата от 8,50 евро за час труд. Сумата се актуализира на най-много на две години, а ключова роля за определянето на покачването играе Комисията за минимална работна заплата, в която участие взимат представители на работодателите и синдикатите. Заради кризата, предизвикана от новия коронавирус, комисията удря спирачката на увеличенията и следващото покачване на минималната почасова ставка ще е през януари 2021 година, когато тя ще нарасне с едва 15 цента - на 9,50 евро, посочват още по темата германските издания.