Европейската централна банка (ЕЦБ) подготвя банките на Стария континент за възможни спонсорирани от Русия кибератаки, заради напрежението между страната и Украйна нараства. Това твърдят източници на Reuters, които са "запознати с въпроса".  Противостоянието между Русия и Украйна буквално разтърси политическите и бизнес лидерите на Европа, които се страхуват от инвазия, която ще нанесе щети на целия регион.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон посети Москва, а после и Киев, в опит да послужи като посредник, след като Русия струпа войски близо до границата с Украйна. Сега ЕЦБ, водена от бившия френски министър Кристин Лагард, е в готовност за заплаха от кибератаки срещу банки, твърдят източниците.

САЩ смятат да наложат санкции на Русия заради кибератаки

САЩ смятат да наложат санкции на Русия заради кибератаки

Санкциите ще обхванат руските власти и юридически лица

Въпреки че регулаторите са фокусирани върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, кризата в Украйна отклони вниманието към кибератаките, тръгващи от Русия, посочва един от източниците и допълва, че Европейската централна банка е разпитвала подробно банките в Европа за техните защити.

Още в края на януари САЩ Службата за финансови услуги в Ню Йорк издаде сигнал до финансовите институции, когато предупреди за ответни кибератаки, ако Русия нахлуе в Украйна и бъдат задействани санкциите на САЩ.

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft

А по-рано тази година много украински уебсайтове бяха засегнати от кибератака, която остави предупрежение "да се страхуват и да очакват най-лошото", докато Русия събираше войските си близо до границата. Украинските служби за сигурност SBU заявиха, че са видели признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, обвързани с руските разузнавателни служби.

Британският национален център за киберсигурност предупреди големите организации да засилят устойчивостта си на атаки, предвид задълбочаващото се напрежение около Украйна.

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

Кои са най-големите заплахи? Отговорът на експертите