Ядрената енергетика ще трябва да играе все по-голяма роля в бъдеще, но преди това ще се наложи да изчисти репутацията си, смята милиардерът Бил Гейтс. Прогнозата му за развитие на сектора е положителна и съвсем скоро мирният атом отново ще стане политически приемлив.

Причината е, че светът се нуждае от източник на чиста енергия, а работата на атомните централи не създава вредни емисии. Иновациите в областта през последните години пък правят ядрената енергия далеч по-безопасна и достъпна, казва той пред CNBC.

Сред иновациите е използването на натрий във втечнено състояние за охлаждане на реакторите при по-ниско налягане, което ще намали драстично възможността от инциденти. Тя ще позволи и реакторите да бъдат по-малки и по-лесни за изграждане.

Ядрената енергия има лоша репутация, свързана с атомните бомби и инцидентите в Чернобил и Фукушима. Но макар те да привличат много внимание, броят на починалите е по-малък спрямо останалите типове източници на енергия.В САЩ темата бе част от предизборната кампания на Джо Байдън, а през последните четири години ядрената енергетика печели подкрепа и от двете основни партии — включително 50% ръст на инвестициите в развойна дейност.

Възобновяемите енергийни източници също ще играят важна роля, но не е малко вероятно на този етап да предвидим бъдеще, в което те ще бъдат единствени. По думите на Гейтс все още не е възможно създаването на батерия, която да бъде достатъчно голяма, за да съхранява енергия за цялата мрежа.