Да накарате всяка държава по света да се съгласи за каквото и да било е почти мисия невъзможна. И все пак, на последните големи преговори за климата на ООН, международните лидери си стиснаха ръцете с тезата, че въглищата са най-лошото и замърсяващо нещо на планетата, пише Bloomberg. Положението е обаче "едно говорят, друго правят".

Твърде много от политиците и от представителите на бизнеса все още не могат да се наситят на единственото изкопаемо гориво, което кара петрола да изглежда като "мързеливец", когато става въпрос за нагряване на атмосферата. Това е тъжно напомняне, че преминаването на световната икономика към чиста енергия ще бъде трудно и изключително скъпо и че по-богатите нации трябва да споделят много повече от тежестта, отколкото правеха досега.

Производството на въглища в Индия надхвърли 1 милиард тона

Производството на въглища в Индия надхвърли 1 милиард тона

Централите, захранвани с въглища, осигуряват повече от 70% от електроенергията на страната

Ясно е, че изкопаемите горива като цяло са главният виновник за емисиите на парникови газове, които нагряват планетата. Нека припомним, че светът се зарече да премахне въглищната енергия още през 2021 година. Едно обещание, което изглежда все по-далечно. През последните три години световното потребление на въглища е нараснало с повече от 5%, показват данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Снимка 367566

Източник: iStock

Ясно е, че войната в Украйна и енергийната зависимост на Европа към Русия са сред причините отказът от въглищата да изглежда все по-труден. Така или иначе, именно въглищата са най-големият замърсител с парникови газове, отделяйки 40% от всички емисии, свързани с енергията. След спада по време на пандемията, въглищните емисии скочиха до рекордно високо ниво от 15,5 гигатона през 2022 г. Това е повече от всички енергийни емисии на Китай и три пъти повече от тези на САЩ.

Това не само е ужасно за климата в дългосрочен план, но замърсяването с въглища има незабавен ефект върху човешкото здраве.

"Няма да можем да спрем глобалното нагряване, без първо да спрем изгарянето на въглища", категорични са еколози и експерти по климата, които за пореден път обръщат внимание на политическите лидери да се заемат с разрешаването на проблема колкото се може по-бързо.

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Доклад дава яснота кога нефт, газ и въглища ще отстъпят на ВЕИ

Масовото навлизане на "зелената" енергия ще изисква подмяна на мрежи и инвестиции за по $600 млрд. годишно