Глобалното търсене на изкопаеми горива като нефт, природен газ и въглища ще достигне своя пик до края на настоящото десетилетие и след това ще настъпи необратим спад. Това е прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ). В свой доклад тя отбелязва огромната роля на "феноменалния възход" на чистите енергийни източници.

Според експертите електромобилите по пътищата през 2030 г. ще са 10 пъти повече, отколкото са сега, а делът на ВЕИ в енергийния микс ще е почти 50% при 30% в момента.

За година България изпревари останалите членки на ЕС и стана по-зависима от изкопаеми горива

За година България изпревари останалите членки на ЕС и стана по-зависима от изкопаеми горива

Страната ни е увеличила дела на фосилни горива в енергийния си микс от 62.87% през 2020 г. до 66.38% през 2021 г.

"Преходът към чиста енергия се случва в световен мащаб и не може да бъде спрян. Това не е въпрос на "Дали", а на "Колко скоро" - и колкото по-скоро, толкова по-добре за всички нас", коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Докладът идва на фона на мащабни сделки в традиционната енергетика - ExxonMobil и Chevron дадоха общо над 110 млрд. долара, за да придобият конкурентите си - съответно Pioneer и Hess, отбелязва CNN. "Краят на растежа при изкопаемите горива не означава край на инвестициите в тях, но поставя под въпрос смисъла от увеличаване на разходите", коментират от агенцията.

Факторът "Китай"

В краткосрочен план, конфликти като тези в Израел и Украйна влияят на цената на петрола, но в близките години от уравнението ще излезе една константа - непрестанно растящото търсене на Китай. Според МАЕ пикът за енергетиката на комунистическата страна ще дойде още около средата на 20-те години.

Освен това, Китай се превръща в "сила в чистата енергия" и повече от половината електромобили миналата година са били продадени само на местния пазар.

На фона на разследването на Брюксел: бум на китайските електромобили в Европа

На фона на разследването на Брюксел: бум на китайските електромобили в Европа

Има ли икономическа заплаха за европейските производители на автомобили?

Мрежа от проблеми

Като сериозен проблем от МАЕ отчитат състоянието на електроенергийните мрежи по света и най-вече ограничения ѝ капацитет. В доклада се посочва, че ВЕИ проекти за 1500 гигавата (т.е. еквивалента на 1500 реактора на АЕЦ "Козлодуй" - б.р.) са в напреднал стадий, но изчакват да бъдат свързани с мрежите в съответните държави. Това е 5 пъти повече от всички инсталирани соларни и вятърни мощности за 2022 г.

Експертите са категорични - проблемът може да се реши само с подмяна и добавяне на 80 млн. километра мрежи до 2040 г. Фатих Бирол поставя това число в контекст - толкова е дължината на цялата съществуваща глобална мрежа, положена през последните 100 години.

Обърнато в пари, нужните годишни инвестиции за постигане на тази цел са в рамките на над 600 млрд. долара годишно до края на десетилетието. От години те са на нива от около $300 млрд.