Иран ще използва част от приходите от износа на електроенергия и природен газ за Ирак, за да закупи ваксини COVID-19 от Европа, съобщиха иранските държавни медии, цитирайки енергийния министър Реза Ардаканян.

По-рано тази седмица Иран намали износа си на енергия за съседния Ирак, заявявайки, че Багдад дължи около 6 млрд. щатски долара просрочени задължения за доставка на ток и природен газ.

Основните иракски електроцентрали са зависими от доставките на ирански природен газ, а Ирак също внася електроенергия от Иран, тъй като производството не е достатъчно за осигуряване на вътрешните нужди. През последните години Ирак дори получи отказ от САЩ за продължаване на вноса на природен газ и електричество от Иран, въпреки санкциите на САЩ срещу иранската енергийна индустрия и износа.

В понеделник Националната иранска газова компания (NIGC) заяви, че: "Министерството на електроенергията на Ирак дължи над 5 млрд. долара за газ, от които 3 млрд. долара остават блокирани в иракската TBI Bank, а над 2 млрд. долара е просрочен дълг, неплатен от ведомството. Освен това иракската страна дължи над 1 млрд. долара на Националната иранска газова компания за договорни нарушения по споразумението."

Ирак е изчистил част от дълга си за внос на електричество и природен газ от Иран, а страната ще започне да купува ваксини и базисни стоки с парите.

Скоро в Ирак ще бъде открита банкова сметка в евро, която ще позволи на Багдад да изплаща вноските си за енергията, която получава от Иран, без да използва транзакции в щатски долари, заяви Ардеканян в сряда, цитиран от Ислямската републиканска агенция за новини (IRNA).