Ще има ли война между САЩ и Иран? Нещо повече - дали не сме изправени пред опасността от нова световна война?

Милиони хора по цял свят си задават в момента тези въпроси, след като САЩ убиха иранския генерал Солеймани, а Иран заплаши с отмъщение.

Повечето специалисти са предпазливи с прогнозите. Но всички са единодушни, че ако има война, САЩ ще излязат от нея като победител. Като военен победител. Въпросът за опустошителните политически последствия е съвсем друг.

Военен победител, просто защото като военен капацитет превъзходството на САЩ е очевидно. В информационната графика по-долу можете да сравните числата.

На очи се набива най-вече огромната разлика във военните бюджети: този на САЩ е около 50 пъти по-висок. Като численост на въоръжените сили, плюс резервистите, американците също водят убедително. Експертите смятат, че в една евентуална бъдеща война стратегическото превъзходство на САЩ ще се материализира най-вече чрез авиацията: американците имат 12 пъти повече бойни самолети от Иран. А танковете им са четири пъти повече. Единственият род войски и вид оръжие, при които иранците имат чувствително превъзходство, е артилерията. Но дали в една евентуална война артилерията би играла някаква сериозна роля? Цялото човечество се надява, че до отговор на този въпрос няма да се стигне. Тоест, че няма да има война. Дано.

Ето и самите числа:

Военната мощ на САЩ и Иран в цифри

Бюджет за отбрана (щатски долари, 2018 г.)

САЩ - 648,7 милиарда

Иран - 13,1 милиарда

Брой военни на активна служба

САЩ - 1 359 000

Иран - 523 000

Брой резервисти

САЩ - 845 000

Иран - 350 000

Танкове

САЩ - 6 287

Иран - 1 513

Изтребители

САЩ - 3 880

Иран - 312

Артилерия

САЩ - 1 856

Иран - 6 798

Източник: IISS, SIPRI, globalfirepower.org, US Central Command