Очаква се глобалното търсене да нарасне с 16% тази година до 1.21 милиарда унции, като по-този начин ще създаде най-големия дефицит на благородния метал от десетилетия насам. Използването на сребро от индустрията за бижута и сребърни изделия, както и за кюлчета и монети от инвеститори на дребно се ще достигне рекордни нива. Това сочи прогнозата на Silver Institute, цитирана от Reuters.

Според очакванията, ще има дефицит от 194 милиона унции тази година, спрямо 48 милиона през 2021 година.

Автомобилните производители използват повече сребро, тъй като количеството електроника в превозните средства се увеличава, но секторът представлява само около 5% от общото търсене. Слънчевите панели представляват около 10% от потреблението.

Търсенето в Индия почти се удвои тази година, тъй като купувачите се възползваха от ниските цени, за да попълнят запасите, изчерпани през 2020-а и 2021 година.

Борсово търгуваните фондове (ETF), съхраняващи сребро за инвеститори, обаче се свиха, връщайки метала на пазара, но Silver Institute не отчита ETF като физическо търсене, тъй като те съхраняват само сребърни кюлчета на едро и не ги преработват.

Много е вероятно търсенето да спадне през следващата година, смятат експертите. Според тях попълването на запасите в Индия вероятно ще спре през 2023 година, но в един момент ще се разсее.

Очаква се силно търсене от индустриите, произвеждащи слънчеви панели и от  производителите на автомобили. Именно в тези сектори се очаква, че ще има и най-голям дефицит в доставките на сребро.

Количеството сребро, съхранявано в трезори в Лондон и Ню Йорк, следено от борсата COMEX и London Bullion Market Association, вече е намаляло с около 370 милиона унции, или с 25% тази година.