Мароко работи по проект за изграждането на индустриален град от нулата. Проектът за населеното място, което трябва да стане дом на 300 000 души, е за 10 милиарда долара, като в него участие има китайската инвестиционна група Haite.

Той предвижда построяването на огромен индустриален парк по брега на Средиземно море върху 1011 хектара земя, като ще има още място за разширяването му с близо 2023 хектара.

Кралят на Мароко Мохамед VI подписа споразумение за стратегическо партньорство с Китай по проекта по време на посещението си в Пекин тази година, пише сайтът Quartz.

Освен индустриални сгради градът ще включва и жилищни такива. Там ще живеят 300 000 души, които ще работят в производствата в индустриалната зона.

Идеята е Мароко да вземе пример от Китай, който през 80-те години на миналия век започва изграждането на т.нар. "специални икономически зони", като Шънджън. Тази стратегия бавно, но сигурно започна да привлича милиарди чуждестранни инвестиции в азиатската държава.

Населеното място, което все още няма име, ще бъде изградено в близост до град Танжер, който е петият най-голям в северноафриканската страна.