Национална агенция за приходите (НАП) започва тотален данъчен контрол на търговията с горива в страната, съобщиха от агенцията. Тя ще следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба. В последните седмици екипи от звеното за фискален контрол са извършили наблюдения на изходите на 26 данъчни складове. 

Проверени са над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната. Със специализиран софтуер данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата.

До момента са били пломбирани над 500 цистерни. Наблюдавано е разтоварването им до над 1300 обекта, се казва в съобщението. Новият подход до момента е довел до ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни. Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици. Тя ще бъде насочена и към бензиностанциите.

"Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране и от браншовата организация. Вярвам, че кампанията ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество ", коментира изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Това е поредната област, в която приходната агенция търси повишаване на събираемостта. От назначаването на служебния кабинет през май, когато беше сменено ръководството на НАП, до юли, министърът на финансите Асен Василев отчете с 1 милиард лева повече приходи от планираното. Още в първите дни на поста си, той обяви промяна на фокуса в работата на приходната агенция. По думите му проверките се насочват към големите фирми за сметка на малките и средните.