Китай трябва да намери ефективно решение, за да коригира кризата с дълга в строителния сектор, която тава все по-сериозна, пише Bloomberg.  След като Пекин обеща да не спасява Evergrande - най-задлъжнелия строител в света, инвеститорите в страната са все по-притеснени от кредитополучателите в имотния бранш.

Има два вида. При първия компаниите разполагат с добре изглеждащи активи, но не е ясно каква е тежестта на техния дълг. Пример за такъв кредитополучател е Evergrande. При втория вид кредитополучателитре са натоварени с голям дълг без активи, които да поддържат способността им да покриват разходите по заемите и облигациите, но разполагат с политически връзки, осигуряващи им известна устойчивост.

Собстевеникът на China Evergrande продава луксозното си имущество в опит да покрива дълга на компанията

Собстевеникът на China Evergrande продава луксозното си имущество в опит да покрива дълга на компанията

Приходите от тях ще са бледи, в сравнение със задълженията на Evergrande

За да не бъде ощетена по-широката икономика, Китай обмисля облекчаване на правилата в строителния сектор, за да позволи на своите големи компании от тази индустрия да разпродават активи, за да избегнат момента на неизпълнение.

Политиката ограничава банковите заеми - таван от 70% върху съотношението между дълг и собствени активи на предприемачите след изключване на авансовите приходи, таван от 100% върху съотношението между дълг и собствен капитал и изискване краткосрочните заеми да не надхвърлят паричните резерви.

Сега, за да купуват земя, китайските строителни компании често взимат назаем от доверителни компании. За да си осигурят сделки, те молят собственото си ръководство и служителите да купят тези доверени продукти.

Цените на жилищата в Китай отчетоха първия си спад от 2015 г.

Цените на жилищата в Китай отчетоха първия си спад от 2015 г.

Проблемите на предприемачите засягат пазара

Най-общо казано, в момента строителните компании в Китай заемат пари от всички. Така че, когато някоя фирма се насочи към реализация на даден проект, много кредитори вече имат претенции към нея. И често финансирането е толкова сложно, че продавачът не знае колко пари дължи.