"Основателят на китайската China Evergrande Group Хуи Ка Ян започна да продава личните си притежания в опит да изплаща големия дълг на компанията. Той е обявил за продажба луксозни активи като изкуство, калиграфия, както и две луксозни жилища, предава Reuters, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Неотдавна китайските власти призоваха 63-годишният председател на Evergrande да използва част от личното си богатство именно за такава цел.

Проблемите на Evergrande разтърсиха целия пазар на недвижими имоти в Китай и редица инвеститори пострадаха.

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Задълженията на компанията са за 305 милиарда долара

През октомври Ян заложи едно от своите жилища в Хонконг с площ от около 460 кв.м. в най-престижния жилищен район в Хонконг The Peak, за заем от China Construction Bank. В началото на този месец е заложил и друг имот - луксозна къща.

Според агент на недвижими имоти жилищата са на стойност около 103 милиона долара всеки, цитиран от Reuters.

Ян основава Evergrande през 1996 г. в южния град Гуанджоу, като целта тогава е да продава евтини имоти и да трупа състояние.

Хобитата му са свързани с калиграфия, изкуството и отглеждане на Koi - риба, която се смята за символ на късмет и богатство, за която е платил десетки милиони юана.

Според източниците на Reuters Evergrande е продала два самолета Gulfstream през последните седмици. Смята се, че сделките са на стойност 50 милиона долара.

Evergrande направи поредна продажба в последния момент

Evergrande направи поредна продажба в последния момент

Компанията трябва да плати $148 млн. тази седмица

Ян има и 60-метрова яхта, която се оценява на 60 милиона долара, както и частен самолет Airbus, според информации в китайските медии.

През 2017 година той се счита за най-богатият човек в Азия. Оттогава богатството му е паднало значително - от около 45 милиарда долара на 11,3 милиарда долара, според Hurun China Rich List 2021, публикуван миналия месец.

Дори и да продаде личните си активи когато, приходите от тях ще са бледи, в сравнение със задълженията на Evergrande от над 300 милиарда долара, което се равнява приблизително на брутния вътрешен продукт на Южна Африка.