Закъсалият строителен гигант Evergrande е успял да набере $145 млн. точно преди изтичането на крайния срок на поредно лихвено плащане, предава BBC.

Китайската компания е продала 5,7 процента от своя дял в медийното дружество HengTen Networks Group, което продуцира филми и телевизионни програми, както и оперира стрийминг платформа.

Тази седмица Evergrande трябва да направи лихвени плащания в размер на $148 млн., за да избегне процедура по дефолт. Това е поредният път, в който строителната компания успява да направи плащането в края на 30-дневния гратисен период.

Evergrande притежаваше мажоритарен дял в HengTen в началото на годината, но оттогава направи няколко продажби в опит да набере средства. Другият голям акционер в нея е китайският технологичен гигант Tencent, който купи други 7 процента от Evergrande срещу $266 млн. през юли. След последната продажба Tencent става най-големият акционер с 24%.

Evergrande е успяла да продаде и британския бизнес за производство на електромотори Protean срещу неизвестна сума. Компанията бе придобита през 2019 г. срещу $58 млн.

Китайският строителен предприемач има задължения в размер на около $300 млрд.

"Зомбито" Evergrande избегна дефолт. Но кризисната ситуация не е приключила

"Зомбито" Evergrande избегна дефолт. Но кризисната ситуация не е приключила

Въпреки че компанията направи плащане, облигациите ѝ все още се търгуват срещу 21 цента за долар