Най-големите ферми за производство на месо и мляко в света изхвърлят повече парникови газове в атмосферата от който и да е гигант в петролната индустрия. Това твърдя в свой доклад от неправителствената организация Institute for Agroculture and Trade Policy (IATP).

В него експертите посочват, че петте най-големи ферми в глобален мащаб замърсяват повече от лидерите на енергийния пазар като Exxon-Mobil, Shell и British Petroleum.

За да стигнат до това заключение от IATP са използвали данни на различни компании и организации, като JBS, Tyson Foods Cargill Dairy Farmers of America Fonterrа, пише сайтът Quartz.

Според изчисленията през 2017 година най-големите ферми по света са изхвърлили в атмосферата 578,3 метрични тона парникови газове. За сравнение този обем за Exxon е 577 метрични тона, а за Shell - 508 метрични тона.

Разбира се, числата биха изглеждали по друг начин, ако негативният ефект на енергийните гиганти бъде оценен общо за индустрията.

В доклада се посочва още, че този факт може да попречи на държавите, подписали Парижкото споразумение, според което трябва да бъде ограничено използването на въглища и ръстът на глобалната температура да остане под 2 градуса по Целзий.

Причината за това могат да се окажат именно компаниите, заети с животновъдство. Това се обяснява с по-високото търсене на месо в развиващите се страни, като Китай, където и населението расте с бързи темпове.

От IATP обясняват още, че за целите на тяхното проучване подробни данни са предоставили само четири от 35 изследвани компании в сектора - една японска и три европейски. В същото време 14 от тях са обявили планове за намаляване на обема на изхвърляните от тях газове, но не са посочили конкретните начини как ще се случи това.