Хаосът на пазара на никел отново се върна. Днес цените на метала паднаха с 5% и Лондонската борса за метали (LME) беше принудена да преустанови търговията само минути след повторното отваряне след едноседмична пауза.

Цените на никела скочиха над 100 000 долара за тон миналата седмица, като започнаха месеца от нива на 25 000 долара, след като войната в Украйна повиши цените на суровините.

Лондонската борса за метали преустанови търговията и анулира сделки на стойност 3,9 милиарда долара, което е рядък ход, който върна цената на никела под 50 000 долара.

Търговията се отвори отново в сряда и цената на никела веднага падна с 5% до около 45 600 долара за тон, съобщи LME, достигайки нова долна граница, наложена от борсата.

Борсата обаче бързо спря купуването и продажбата, като посочи като причина технически проблем с новия дневен лимит, а някои сделки са били извършени под ценовото ограничение. LME заяви, че само електронната търговия е спряна.

Никелът се използва предимно при производството на неръждаема стомана, но все повече се използва и в батериите за електрически превозни средства.

Това е една от многото стоки, които се поскъпнаха, откакто Русия започна война, наред с петрола, пшеницата и други метали като паладий.

Металът се търгува между 10 000 и 20 000 през по-голямата част от последното десетилетие.