За цели три часа, между 13 и 16 часа на 20 май, борсовата цена на електроенергията в България беше... нула лева. Това се случва за първи път в България и показва на практика какво предстои в следващите месеци - увеличаващото се производство на соларните централи води до по-голямо предлагане на енергия и изключително ниски цени. Ситуацията се повтори и на 21 май, когато часовият диапазон е още по-голям между 10 и 17 часа цената отново беше нула лева, става ясно от данните на Българска независима електроенергийна борса.

Нулеви и отрицателни цени на електроенергията отдавна се случват в цяла Европа, но за българския пазар това е прецедент. Безплатната зена на електроенергия идва във времето, когато 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов ремонт. Тази цена се дължи на слънчевите дни и силния вятър, които генерират голямо количество електроенергия, което в някои часове от денонощието надвишава търсенето.

Именно такава беше ситуацията през почивните дни 20 и 21 май, когато традиционно се потребява по-малко електроенергия. Тук трябва да отбележим, че нулевата цена на тока не е за битовите потребители, които все още са на регулиран пазар, а за фирмите, които купуват електроенергията си от свободния пазар на ток. Средната борсова цена на тока за 21 май също е много ниска и пада до 58.79 лева за мегаватчас. На 20 май цената беше 89.77 лв. за мегават час.

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Енергийният сектор е най-големият източник на емисии на въглероен диоксид

Заради ниските цени от Българска независима енергийна борса приканиха търговски участници на пазара да спазват правилата за търговия с електрическа енергия. За сравнение, през 2022 година, след появилия се страх заради войната в Украйна, цената на електроенерията беше достигнала до 1000 лева.

Днес обаче Европа се справя повече от добре и покзва ясно, че откъсването й от руската енергийна зависимост преминава гладко.

Заради многото нови мощности, изпозващи енергията на слънцето и вятъра, нулеви цени ще има и занапред, коментират енергийни експерти. За да има стабилно ниски цени през цялото денонощие, а не само когато слънцето грее, има няколко няколко фактора, които ще са нужни в тази посока - батериите за съхранение (включително ПАВЕЦ "Чаира"), инвестициите в мрежата, както и свързаността с цяла Европа. Към момента ПАВЕЦ "Чаира" е извън строя заради тежка авария.

Цените на тока във Финландия паднаха с над 75% след старта на една от най-големите ядрени централи в света

Цените на тока в тази европейска страна паднаха с над 75% след старта на една от най-големите ядрени централи в света

Финландия има най-високото потребление на електроенергия на глава от населението в Европейския съюз