Най-дългият в света подводен железопътен тунел между Финландия и Естония може да струва до 20 милиарда евро и да бъде готов до 2040 година, показва проучване на двете страни, цитирано от Reuters.

Хелзински и Талин искат да построят постоянна подводна връзка между двете северни столици. Тунелът ще е дълъг 103 километра и ще съкрати времето за пътуване с поне 30 минути. В момента то е 90 минути с най-бързия ферибот.

Десетки хиляди естонци работят в региона около Хелзинки и много от тях пътуват по море всяка седмица. Множество финландски туристи пък посещават Талин.

Тунелът ще свърже летищата на двата града, както и ще прави връзка с железопътната линия между Талин и Варшава, която трябва да е готова до 2026 година.

Без тунела се очаква пътникопотока между двата града да нарасне от 9 милиона през 2017 година до 14 милиона през 2050 г. А с него - до 23 милиона, като 10 от тях ще използват ферибот.

Първоначалната оценка показва, че тунелът ще струва между 13 и 20 милиарда евро, а надеждите на двете столици са 40% от разходите да бъдат покрити от Европейския съюз.Междувременно доскорошният директор по маргетинка на Rovio - компанията, създала популярната игра Angry Birds, търси китайско финансиране за подобен тунел, който мине през различен маршрут и трябва да отвори преди този, планиран от властите на двете държави.