Цената на златото ще поскъпне догодина, когато се очаква да достигне историческия рекорд от 2300 долара за тройунция, сочи последната прогноза на британската фирма за анализ на металите Metals Focus, предаде Kitco. Златото се представяше слабо през ноември, а фючърсите с доставка през декември се търгуваха днес при цена от 1843,5 долара за тройунция.

Среброто ще стигне 28,6 долара за тройунция през настоящата година и ще се покачи до 30 долара за тройунция догодина, смятат от компанията.

"Благородните метали бяха подложени на сериозен натиск напоследък, тъй като инвеститорите преразглеждат цикличните активи, след като новите ваксини започнаха да дават обещаващи резултати", каза директорът за златото и среброто в Metals Focus Нийл Мейдър. "Но не вярвам натискът да продължи. Ще отнеме време преди ваксините да се дистрибутират масово. Освен това не очакваме връщане към нормалния начин на живот преди средата на 2021 г."

Златото приключва първа седмица на печалба от месец

Златото приключва първа седмица на печалба от месец

Цената бе подкрепена от проблеми на Pfizer с доставакта на ваксината до края на 2020 г.

Същевременно пазарът на златото ще продължи да получава подкрепа от стимулите, обявени от правителствата по света, ниските основни лихвени проценти и растящата инфлация.

От компанията тепърва очакват все повече инвеститори да се насочат именно към златото като актив, съхраняващ стойността си. "При Байдън, отношенията между САЩ и Китай вероятно ще продължат да са обтегнати, а геополитическите рискове в други части на света ще нараснат", се посочва в доклада. "Всички тези фактори, в комбинация с покачването на очакванията за инфлацията, трябва да продължат да подкрепят златото, чиято цена ще има среден растеж от 14% през 2021 г."

А когато поскъпването на златото започне, то ще "повлече" със себе си и цената на среброто, което ще помогне на белия метал всъщност да отчете по-висок растеж между двата. Освен тях обаче ще растат платината и паладия през 2021 г.