Новият коронавирус може да остане активен върху банкноти, стъкло и други повърхности до четири седмици, според изследване на австралийския център за заразни болести, цитирано от Bloomberg.

Проучването на австралийските учени показва, че SARS-CoV-2 е "изключително устойчив", като оцелява 28 дни върху гладки повърхности като стъклата на мобилните телефони и пластмасовите банкноти при стайни температури, или около 20 градуса по Целзий. Грипът остава активен в същите условия около 17 дни. При по-висока околна температура, 40 градуса по Целзий, коронавирусът умира за около ден.

Изследването потвърждава, че SARS-CoV-2 е по-неустойчив при по-високи температури и далеч по-опасен с идването на зимата. Засега не е доказано без съмнение, че хората могат да се заразят чрез докосването до повърхности, върху които вирусът живее, но учените смятат, че това е съвсем вероятно.

Още преди SARS-CoV-2 да бъде обявен за пандемия, Китай започна да обеззаразява банкнотите. САЩ и Южна Корея също "карантинираха" банкноти.

Ще сложи ли пандемията край на любовта на германците към банкнотите?

Ще сложи ли пандемията край на любовта на германците към банкнотите?

Европейската нация е популярна с това, че държи на кеша си. Изглежда, че това бавно се променя