Германия може отдавна да няма кайзер, но все още има крал: парите в брой. Изпъкващи сред богатите страни, германците са популярни с това, че предпочитат да плащат с банкноти, а не с карти - и съвсем не с телефон. Магазините и ресторантите в страната пък също са познати с това, че не искат да приемат плащане с карта, пише Deutsche Welle.

Започва ли да се променя това? Правилата за физическа дистанция и опасенията, че коронавирусът живее с часове върху банкнотите, карат все повече търговски обекти да поставят табели, с които молят клиентите да плащат с карта - за предпочитане безконтактна. Като добавим и хората, които поръчват и плащат през интернет за хранителни и други продукти за дома по време на ограничителните мерки, и имаме революция. Германците, изглежда, най-накрая влизат в ерата на електронните разплащания, без значение дали им харесва, или не. И скоро парите в брой ще загубят короната си.

СтрахътНе само бизнесът е притеснен. Все повече потребители също се отказват от парите в брой, въпреки че широко използваните банкноти от €5 и €10 се подменят често. Самата централна банка заяви, че банкнотите и монетите не представляват висок риск от зараза. Но все пак потребителите се съмняват. За много анализатори това е грешно. "Всеки продукт на рафта минава през далеч повече хора, отколкото банкнотите", посочва Вилфрийд Фюрман, експерт в Potsdam University. По думите му, тези, които искат да се отърват от парите в брой, експлоатират ситуацията. Други са по-резервирани, но виждат подобна тенденция. Гюнтер Шнабл, икономист в Leipzig University, казва, че сегашната криза е поредна от многото стъпки за отказ от кеша. "Или директно, тъй като не се печатат банкнот или чрез идеята на ЕК да се отърве от дребните монети; или индикретно чрез инфлация".

Кой плаща?

В момента в обращение в Германия има милиони банкноти и милиарди монети. Съхранението и управлението е сложен и скъп процес. Банкнотите трябва да бъдат отпечатани, преброени, съхранени и след това транспортирани и т.н., докато не бъдат върнати отново до банките и накрая сменени. Изчислява се, че разходите възлизат на 0,5 процента от световната икономика. В крайна сметка, не само централните банки плащат, а и търговските. И след години на ниски или нулеви лихви и повече такси, банките търсят начин да намалят разходите. Премахването на парите в брой е един начин това да се случи.

Именно на банките им е и лесно да пренасочат потребителите, като направят достъпа до банкноти по-труден или по-лесен - чрез таксите на банкомати, броя на машините или просто като ги зареждат по-рядко.

Бавна промяна

Скорошно изследване показва, че 41% от германците използват картите си по-често, отколкото преди пандемията. Но колкото и по-удобни да стават плащанията с карти, германците трудно ще се откажат от плащането в брой. Първият аргумент е защита на поверителността. Сред другите цитирани проблеми са кражбата на идентичност, кибератаки или други технологични проблеми. Бавно, но славно картите обаче изместват банкнотите.