Владимир Путин вдъхва нов живот на пилето, което поддържаше руснаците сити в последните дни на комунизма. Проектът е застраховка срещу потенциални санкции върху храните от страна на САЩ и предизвикателство пред двамата западни животновъди, които доставят всички видове пилета за търговия в страната, разказва Bloomberg.

След поредица от неуспехи, включващи загадъчно избухване на птичи грип и принудителното избиване на 200 000 тестови кокошки миналата година, преработеният съветски бройлер най-сетне е готов за пазарни проучвания, според 78-годишния шеф на Руския съюз на птицевъдите Владимир Фисинин, който е и един от разработчиците на собствената порода.

Целта е да се компенсира всякакъв недостиг, създадени от ограниченията на САЩ върху доставките на яйца и пилета, които в крайна сметка са основен източник на протеини в Русия. Вашингтон не е заплашил да включи хранителни продукти в санкциите, които започнаха да налагат през 2014 г., поне не публично.

Но Фисинин, роден в колективна ферма в Сибир в навечерието на Втората световна война, твърди, че страната му трябва да се подготви за най-лошото, когато се занимава с все по-непредвидимата администрация в Белия дом.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

"Кой по дяволите знае какъв ще бъде следващият глупак, като този г-н Тръмп", казва Фисинин, стоейки в кабинета си в Сергиев Посад, монашески център от 14 век на 75 км северно от Москва, където работи от половин век.

Той е част от екипа от специалисти, които помогнаха на съветската наука в областта на храните да не изостава от Запада, разработвайки разработи по-голяма и вкусна версия на местната порода Gallus gallus domesticus през 1972 г. - същата година, в която Леонид Брежнев прие Ричард Никсън за 8 дни в Москва.

Името на охранявания комплекс в Сергиев Посад, където се развива тази инициатива, е "Смена" или "Промяна". Постигнатото в него е божи дар за Политбюро, което води до рекорден скок в производството на месо, който продължава и през 90-те.

После Съветският съюз се разпадна, финансирането изчезна, а западняците с по-напреднала генетика се промъкнаха, докарвайки руската порода до ръба на изчезването. Последвалата поредица от сливания и придобивания постави подразделението на Tyson Foods - Cobb-Vantress и Aviagen на германската EW Group начело на руската индустрия. Те я следят от централните им офиси съответно в Арканзас и Алабама.

За Владимир Путин руските пилета са стратегически въпрос

Източник: Getty Images

За Владимир Путин руските пилета са стратегически въпрос

За Путин толкова много власт върху месото, съсредоточена в толкова малко чужди ръце, е неприемлив риск за сигурността, според двама служители, участващи в планирането на санкциите. САЩ засега са добросъвестни и избягват санкции върху храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, въпреки че би било много лесно да го направят, както чрез закон, така и чрез изпълнителна заповед.

Руският президент не поема никакви рискове, а Кремъл далеч не се тревожи само за пилетата. Домашните производители на говеждо, свинско, картофи и дори захарно цвекло, основният източник на подсладител в страната, също зависят от генетичния внос от САЩ и Европа.

Правителството вече одобри програма за замяна на картофите и работи върху такава за захарното цвекло. Целта е да се възпроизведе това, което Кремъл смята за успех на руските контра-санкции спрямо селскостопанските продукти на ЕС, които принуждават местните ферми да научат изкуството да правят чуждестранни специалитети като прошуто и пармезан, въпреки че тези усилия са обект на подигравки в социалните медии.

"Има много възможности за натиск за всеки, който се стреми да унищожи нашата икономика. Възстановяването на развъдната работа е приоритет. Нуждаем се от някакъв вид брониран влак по страничен коловоз", твърди Андрей Клепач, главен икономист в държавната банка за развитие VEB и бивш началник на отдела за прогнозиране в Министерството на икономиката.

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

Русия разчита на една последна крепост срещу санкциите на САЩ

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

Проектният администратор на Smena Дмитрий Йефимов е предпазлив оптимист, че предстоящите опити в частните ферми ще докажат, че подобрената порода е жизненоважно начало. Той вече си представя, че в крайна сметка ще изнася новия национален бройлер, първо на други бивши съветски републики и след това в Източна Азия, започвайки с Виетнам, въпреки че признава, че предизвикателствата са огромни.

Непрекъснатото кръстосване и експериментиране, за да се постигне правилният баланс между тегло, метаболитна скорост, имунитет към заболяване и множество други фактори, е труднo и отнема време. Крайният резултат е стриктно охранявано люпило на т.нар. родословни запаси, които се комбинират, за да произведат мъжки и женски потомци. Те се кръстосват в продължение на 3 или 4 поколения, като най-накрая произведат яйца за пилета за месо.

"Организираното животновъдство е скъпо, както по отношение на финансите, така и по отношение на техническото ноу-хау. Доколкото ни е известно, никоя страна няма широкомащабна програма за отглеждане на птици, която да се конкурира с големите корпорации", обясни Пол Бьотчер, специалист по генетика на животните в Организацията по прехрана и земеделие на ООН в Рим.

Руските компании са похарчили около 100 млн. долара миналата година за покупката на 23 млн. пилета от трето поколение от развъдните центрове на Cobb-Vantress и Aviagen в страната. Тези пилета на свой ред са снесли почти всичките 4.2 млрд. яйца, които са се превърнали в бройлери на руски ферми, донасяйки впоследствие над 4 млн. метрични тона месо, според Фисинин.

Производството на бройлери в Русия е нараснало 9 пъти, откак Путин е на власт

Производството на бройлери в Русия е нараснало 9 пъти, откак Путин е на власт

Веригата на доставка е толкова фино настроена, че може да отнеме десетилетие или повече, за да се конкурира с внос, според Наталия Вриченко, главен офицер по птицевъдството в PRODO Group, едно от най-големите аграрно-промишлени холдинги в Русия. Въпреки това, според нея е "стратегически важно" Русия да поддържа и популяризира своя собствен тип бройлери.

Фисинин отхвърля критиците, които смятат, че западното влияние в индустрията е непристъпно, твърдейки, че проектът "Промяна" е на път да постигне целта си да завземе 25% от вътрешния пазар до 2025 г.

Той отбелязва, че първият съветски бройлер всъщност се основава на чисти линии, които британски и холандски служители охотно са продали по време на Студената война, когато западните хора са убедени, че руските учени по храните никога не биха могли да се съревновават с постиженията им.

"Мислеха, че няма да успеем да се конкурираме с тях след милиони години. Сега е съвсем различно. Приятелите са приятели, но знаете как върви", казва 70-годишният учен.