Река Рейн навлиза в сухите летни месеци месеци с най-ниското си ниво на водата от две десетилетие, създавайки опасения за проблеми с доставките по най-важния речен транспортен коридор на Стария континент, пише Bloomberg.

Заради липсата на пролетни дъджове в Германия, нивото на реката при Кауб намалява до около 1 метър на 3 юни - най-ниското ниво за този период от годината от поне две десетилетия.

Това създава опасения за повторение на проблемите от 2018 г., когато водите бяха толкова плитки, че индустриалните кораби не можеха да преминават, отрязвайки достъпа между заводите и пристанищата на Северно море.

Топенето на ледници и дъждът пълнят реката. През последните години обаче водата от ледниците намалява, тъй като през лятото се топят повече, отколкото се формират през зимата заради повишаването на температурите. Метереолози предупреждават, че Европа е изправена пред сухо лято. През октомври 2018 г., когато нивата на Рейн намаляха драстично и спряха корабите, блокадата се оказа достатъчно сериозна, за да се отрази на БВП на Германия.

От началото на април нивото на реката спада с 40%. Заради това баржите с дизелово гориво са ограничени до 40% от товара им, ако преминават край Кауб.

Миналата година Министерството на транспорта на Германия представи пакет от мерки, с които се надява да запази транспорта по Рейн.

Най-важната за икономиката на Европа река отново пресъхва

Най-важната за икономиката на Европа река отново пресъхва

През 2018 г. липсата на дъжд успя да намали икономическия растеж на Германия