Саудитският енергиен гигант Saudi Aramco планира мащабна инвестиция в най-голямото находище за добив на шистов природен газ извън САЩ. Дружеството ще вложи 110 милиарда долара в разработването на находището Джафура, където има залежи от около 5,6 трилиона кубични метра, показват предварителните изчисления.

Очакванията са, че до 2024 година добивът от него може да започне. При достигане на пълен капацитет през 2036 година там могат да се добиват по над 60 милиона кубични метра синьо гориво дневно, пише специализираният сайт OilPrice.

Разработването на нови газови находища е приоритет за Кралството, което търси различни възможности, за да ограничи зависимостта си от петрола.

От Рияд искат да използват суровината, както за вътрешно потребление, така и за износ. Саудитска Арабия планира да произвежда около 70% от електроенергията си от природен газ и възобновяеми източници.

"Страната планира да стане голям износител на природен газ скоро", посочва новият енергиен министър на страната Абдулазиз бин Салман.

В допълнение природният газ е ключов за производството в петрохимическата индустрия, а Saudi Aramco има големи планове за развитието ѝ.

Дружеството налива милиарди долари в нови проекти в тази посока. 44 милиарда долара инвестиции са планирани в петрохимически комплекс в Индия, както и 7 милиарда долара в такъв в Малайзия.