Румъния е получила първата доставка на американката система за противовъздушна отбрана (ПВО) Patriot, като се очаква да получи още три такива до края на 2022 година. Това съобщават от румънското министерство на отбраната, цитирани от сайта SeeNews.

Това е първата голяма и важна подобна доставка след като през 2015 година северната ни съседка представи програма за модернизиране на въоръжението си. Тогава властите в Букурещ разписаха такава, планираща увеличение на разходите за отбрана.

"Румъния се сдоби с най-модерната ракетна система по отношение на хардуера и софтуера, която е същата, използвана от въоръжените сили на САЩ", посочва министърът на отбраната Николае Чиука.

"Румъния е по-сигурна, след като вече има Patriot на своята територия, а румънките граждани са по-защитени", казва от своя страна министър-председателят на страната Лудовик Орбан. "Страната е седемнайстата в света, която ще разчита на тази ПВО система за отбраната си", добавя той.

САЩ, Франция и още 2 държави искат да продадат изтребители на Хърватия

САЩ, Франция и още 2 държави искат да продадат изтребители на Хърватия

До края на годината властите в Загреб трябва да оценят подадените оферти

През ноември 2018 година Букурещ подписа споразумение с американският производител Raytheon за допълнителна доставка на три системи Patriot. С това последно споразумение страната трябва да получи общо 10 броя от ПВО системата.

Година по-рано - през 2017 година, стана ясно, че Румъния ще плати около 3,9 милиарда долара или 3,3 милиарда евро за договорените седем такива с първото споразумение.

Според програмата за модернизиране на отбраната северната ни съседка се готви да инвестира 9,8 милиарда евро до 2026 година за тази цел.

След S-400: Турция намекна, че е готова да купи още руски оръжия

След S-400: Турция намекна, че е готова да купи още руски оръжия

Външният министър на страната обяви, че ако западните партньори не могат да ѝ доставят такива, тя отново ще се обърне към Русия