Хърватия е получила оферти за доставката на изтребители от 4 държави, след като в началото на годината страната изпрати запитвания към 5 страни. Според официално съобщение на хърватското министерство на отбраната има подадени такива от Швеция, САЩ, Франция и Израел.

"Следващият процес по оценка ще продължи до края на 2020 година", се казва още в съобщението, без да се дават повече подробности за това точно какви условия са предложили евентуалните доставчици.

Все пак в отделно изявление ресорният министър Марио Банозич е потвърдил, че правителството планира да купи 12 изтребителя.

Хърватия избира между САЩ, Швеция и още 5 страни за доставката на изтребителите си

Хърватия избира между САЩ, Швеция и още 5 страни за доставката на изтребителите си

Процедурата трябва да приключи до началото на август

През януари Хърватия изпрати запитвания за нови самолети на САЩ с F-16, Швеция с JAS Gripen, Франция с Rafale, Италия с Eurofighter, Норвегия, Гърция и Израел с F-16.

При предварителното проучване страната получи 13 оферти за доставката на бойните самолети. Пет от предложения бяха за доставката на нови изтребители и осем такива за използвани такива, става още ясно от съобщението.

През януари миналата година властите в Загреб се отказаха от закупуването на 12 американски F-16 Barak от Израел. Причината беше, че Вашингтон блокира сделката, изчислявана на 500 милиона долара.