Правителството на Хърватия е изпратило запитване до седем различни държави в отговор на подадените по-рано оферти за доставки на изтребители за страната.

Запитвания за нови самолети са били изпратени на САЩ с F-16 и Швеция с JAS Gripen, става ясно от официалното съобщение на правителството в Загреб, цитирано от платформата SeeNews.

Заедно с това такива за използвани изтребители са били изпратени на Франция с Rafale, Италия с Eurofighter, Норвегия, Гърция и Израел с F-16.

САЩ, Швеция, Италия и още 4 страни са подали оферти за изтребители за Хърватия

САЩ, Швеция, Италия и още 4 страни са подали оферти за изтребители за Хърватия

Загреб иска да купи 12 бойни самолета от четвърто поколение

Хърватия очаква да получи първоначални отговори по запитванията през май, като от правителството в страната се надяват процесът по избора на доставчик да приключи до началото на август.

През миналата година стана ясно, че страната планира да закупи 12 изтребителя от четвърто поколение през 2020 година. Страната получи общо 13 оферти за доставката на бойните самолети. Пет от предложения бяха за доставката на нови изтребители и осем такива за използвани такива, става още ясно от съобщението.

През януари миналата година властите в Загреб се отказаха от закупуването на 12 американски F-16 Barak от Израел. Причината беше, че Вашингтон блокира сделката, изчислявана на 500 милиона долара.

Хърватия иска да купи 12 изтребителя до края на 2020-а

Хърватия иска да купи 12 изтребителя до края на 2020-а

Предстои Загреб да стартира процедурата