Ryanair - най-голямата европейска авиолиния по брой превозвени пътници - алармира Европейската комисия и правителствата в блока, настоявайки за бързи действия за подобряване на качеството на въздушния контрол.

Авиопревозвачът се оплаква, че заради недостиг на кадри се стига хиляди забавени и отменени полети. Само през май месец над 117 хил. полети са забавени, като 61% от тях заради недостиг на кадри във въздушния контрол и стачки. 56 хил. полета пък са забавени с над 15 минути - четирикратно увеличение спрямо 2017 година.

Любопитното е, че забавянията заради лошо време са се увеличи също четирикратно до 45 хил. полета от 11 хил. през май на миналата година. "Странно, но повечето от тях (почти 60%) са били в петък и събота, а не в останалите дни от седмицата", казват от Ryanair, като посочват, че явно така въздушният контрол прикрива недостига си.

През май авиопревозвачът е отменил над 1 000 полета - "почти всички заради недостига на кадри или стачки". Година по-рано отменените полети са били 43. Подобно е положението и при другите компании. EasyJet е отменила 974 полета при 117 година по-рано, а главният изпълнителен директор на IAG Уили Уолш заяви, че ситуацията "унищожава трафика в Европа".

"Отново през тази седмица френските служители ще протестират събота и неделя, което ще доведе до още стотици отменени полети, което ще провали почивката на хиляди пътници", казва и главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О"Лиъри.

"Много от тези полети дори не кацат във Франция, но ще трябва да бъдат отменени, защото преминават над страната", допълва той. Проблеми има и в Германия и Великобритания.