Центърът за контрол и превенция понижи рисковия си профил от най-високото четвърто ниво на трето ниво за 62 държави, включително България. В резултат и на това, Държавният департамент на САЩ се готви също да преразгледа препоръките си за пътуване до тях.

През май той понижи равнището на заплаха от ниво 4 ("не пътувайте") на 25 държави, след като през април рекордните 150 страни бяха оценявани като най-високо рискови. Това доведе до увеличаване на пътуванията през май, когато по въздух са се придвижили 2 млн. души. Това е най-високият им брой от началото на пандемията.

Освен това властите подготвят планове за разхлабване на настоящия 14-дневна карантина. Това може да доведе до елиминиране на карантината и от други държави, тъй като те нерядко се съобразяват с мерките, взети от Държавния департамент.

Канада, която продължава да има едни от най-строгите мерки срещу болестта глобално, също обмисля да започне да вдига ограниченията за ваксинирани. Джъстин Трюдо иска да постигне 75% ваксинирани, преди отвори изцяло границите на страната. В момента делът на хората, получили поне една доза от ваксината, е 60%.