Джордж Сорос навърши 90 години - и има много какво да каже на инвеститорите.

"Ние сме в криза, най-лошата криза в живота ми след Втората световна война. Бих го описал като революционен момент, когато диапазонът от възможности е много по-голям, отколкото в нормални времена. Това, което е немислимо в нормални времена, става не само възможно, но всъщност се случва. Хората са дезориентирани и уплашени. Те правят неща, които са лоши за тях и за света", казва той в интервю за италианския вестник La Repubblica.

Сорос е уверен, че САЩ е по-вероятно да издържи на пандемията, отколкото Европа, въпреки че "взе на мушка" мъжа, който управлява Белия дом, пише Infostock.bg.

"Дори в Съединените щати измамник на доверие като Тръмп може да бъде избран за президент и да уронва демокрацията отвътре", каза той. "Но в САЩ имате голяма традиция на проверки и баланси и установени правила. И преди всичко имате Конституцията. Така че съм уверен, че Тръмп ще се окаже преходно явление, надяваме се да приключи през ноември", заяви Сорос.

Дотогава обаче Сорос предупреди, че Тръмп "остава много опасен", защото "той се бори за живота си и ще направи всичко, за да остане във властта". Той добави, че Тръмп ще носи отговорност за нарушенията си на Конституцията, ако загуби президентството.

Насочвайки се към легендарния си подход към финансовите пазари, Сорос призна, че сме попаднали на балон, подхранван от ликвидността на Фед, което създаде ситуация, която той сега избягва.

Той обясни, че "две прости предположения" съставляват рамката, която исторически му е давала предимство, но тъй като той е споделил това в своята книга "Алхимия на финансите", предимство няма.

"Първото е, че в ситуации, които имат мислещи участници, погледът на участниците към света винаги е непълен и изкривен. Това е грешка", каза Сорос, който направи своя удар скъсявайки британския паунд преди десетилетия. "Другото е, че тези изкривени възгледи могат да повлияят на ситуацията, към която се отнасят, а изкривените възгледи водят до неподходящи действия. Това е рефлексивност."

Сорос каза, че пазарът, на който вече не участва, се поддържа от очакването за повече фискални стимули, заедно с надеждата Тръмп да обяви ваксина преди ноември.

И печалбите продължават да идват. Последно Dow Jones Industrial Average се повиши с над 200 пункта, докато S&P 500 и технологично-тежкият Nasdaq Composite също са при нови рекордни нива.

Сорос: САЩ не трябва да работят с Китай за справянето с коронавируса

Сорос: САЩ не трябва да работят с Китай за справянето с коронавируса

Политиката на Доналд Тръмп е слабост за страната, смята милиардерът