Нарастващият дефицит се превръща в обичайна ситуация за платината и според World Platinum Investment Council (WPIC) на пазара започва да наблюдава нарастващо инвестиционно търсене в очакване на ръст цените поради продължаващата криза на предлагането.

В понеделник WPIC публикува тримесечния си доклад за пазара на платина, който показва четвъртото поредно тримесечие с дефицит на предлагането. Поради нарастващото търсене и свиването на предлагането, дефицитът достигна 19 хил. унции през първите три месеца на 2021 година.

WPIC заяви, че очаква платина да види годишен дефицит от 158 хил. унции тази година.

В доклада се казва, че търсенето на платина в световен мащаб се е увеличило до 1,969 милиона унции, което е ръст от 26% в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

"Основен положителен момент за пазара на платина е, че наблюдаваме нарастване на индустриалното търсене, тъй като глобалната икономика продължава да се възстановява. Обновеното индустриално търсене също привлича нови инвеститори на пазара", каза Тревър Реймънд, ръководител на научните изследвания в WPIC.

Разглеждайки индустриалния пазар на платина, WPIC заяви, че търсенето през първото тримесечие на годината е 201 хил. унции, което е с 44% повече в сравнение с миналата година.

Докато WPIC отбелязва шесткратно увеличение на търсенето на платина в сектора на стъкларството, Реймънд казва, че търсенето в автомобилния сектор продължава да доминира на пазара.

Въпреки че недостигът на чипове удари производството на автомобили и камиони, Реймънд отбелязва, че опасенията по веригата за доставки не са повлияли на пазара на платина. Той добави, че дори продажбите на автомобили да останат слаби, има търсене от по-високо натоварване на платина в катализатори, необходими за спазване на затягащите се стандарти за емисиите.

Платината е критичен метал в катализаторите в дизелови превозни средства, използвани за намаляване на вредните парникови газове. В доклада се отбелязва, че те очакват търсенето на платина в автомобилния сектор да се повиши над нивата преди пандемията.