От германската браншова организация ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter) коментират, че поне засега надеждите на производителите за раздвижване на пазара на свине за клане в Евросъюза не се оправдаха.
Цените в страните основни производителки са в застой, като в Холандия, Белгия, Дания и Великобритания дори се забелязва минимално понижение на котировките. В Южна Европа (Испания, Италия) производителите са по-сдържани в своите продажби, което рефлектира за стабилни и дори малко по-високи цени, пише SINOR.bg.
Наблюдателите в сектора с повишен интерес коментират мерките, предприети от Унгария в подкрепа на свиневъдния отрасъл. Правителството на Виктор Орбан за пореден път реагира безкомпромисно и смело на влошената международна конюнктура. За да стимулира продажбите на свинско месо и да подкрепи местните фермери унгарските власти драстично намалиха ДДС-то за свинско месо – от 27 на сто на 5 на сто от 1 януари 2016 година.
Трябва обаче да отбележим обаче, че тази мярка предизвика влошаване на продажбите на птиче месо в Унгария. Пред авторитетното икономическо издание „Vlaggazdasag”, президентът на Унгарската асоциация на производителите на птиче месо Атила Ксорбаи (Attila Csorbai), поиска тези дни и ДДС-то на пилешкото месо да бъде намалено, но засега в правителството не е предвидено разглеждане на въпроса.
Важно е да се знае, че още през 2014 г. унгарското правителство е разработило специална програма за двойно увеличение на производството на свинско месо в рамките само на 5-6 години, от 3 млн.т годишно сега до 6 млн.т през 2020 година.