Китайските въглеродни емисии от цветния сектор ще достигнат своя връх 2025 г., тъй като преминаването от електронен към рециклиран алуминий се ускорява, предава Reuters, цитирайки представител на индустрията в петък. Китай е най-големият производител на алуминий в света, който се произвежда с помощта на енергоемък процес на топене, а производителите на алуминий настояват за план за производство на ниски въглеродни емисии.

Намаляването на въглеродните емисии до нула ще струва стотици милиарди на ЕС

Намаляването на въглеродните емисии до нула ще струва стотици милиарди на ЕС

Това сочи доклад

Президентът Си Дзинпин обеща, че Китай ще достигне пиковите си емисии преди 2030 г. и ще стане неутрален до 2060 г. Очаква се емисиите на въглерод от цветния сектор да достигнат своя връх на около 750 милиона тона, което е увеличение от 90 милиона в сравнение с 2020 г., твърди Ян Юнбо, който е заместник-генерален секретар и директор на отдела за леки метали в Китайската индустрия за цветни метали.

По време на онлайн семинар за Шанхайския форум на дериватите, Янг заяви, че основният двигател за намаляване на емисиите ще бъде ускорението при замяната на електролитен алуминий с рециклиран алуминий след 2025 г.

Китай се готви да "усмири" суперцикъла на индустриалните метали

Китай се готви да "усмири" суперцикъла на индустриалните метали

Регулаторите в страната искат компаниите да помогнат за това

"Делът на емисиите на въглерод в алуминиевата промишленост в производството на цветни метали ще намалее след 2025 г. и ще се превърне в основния фактор за насърчаване на намаляването на въглеродните емисии в производството на цветни метали", заяви Янг.

Алуминиевата промишленост представлява приблизително 83,3% от емисиите на въглерод от китайската промишленост за цветни метали, а Ян каза, че тази цифра ще намалее след 2025 г. Янг каза, че се очаква емисиите на въглерод от алуминиевата индустрия да достигнат връх от 600 милиона тона, което е увеличение с 50 милиона в сравнение с нивата от 2020 година.