Намаляването на въглеродните емисии до нула в съответствие с Парижкото споразумение ще изиска до €290 милиарда допълнителни инвестиции годишно в Европа, показва новата климатична стратегия на Европейския съюз, която ще бъде публикувана днес.

Намаляването на въглеродните емисии до нула до 2050 г. е ключово, за да бъде ограничено глобалното затопляне до 1,5C, показва доклад на панел на ООН.

ЕС вече намали емисиите с 22 процента между 1990 и 2017 г., а икономиката ѝ нарасна с 57 процента за същия период. Обещанието е до 2030 г. намалението на емисиите да достигне 30 процента. От доклада обаче става ясно, че настоящите политики не са достатъчни за постигането на тази цел.

Новите политики, които трябва да запазят повишението на температурите до 1,5С, ще струват с между €100 и €125 милиарда годишно, спрямо цел от 2С, която може да бъде постигната с намаляване на емисиите от 85 процента.

Климатично неутрален сценарий ще повиши с 2 процента повече икономиката на Европа до 2050 г., спрямо вариант, в който не се предприемат подобни стъпки. "Днес Европа плаща €266 милиарда на година за внос на енергия. В климатично неутрална Европа вносът ще намалее с над 70 процента. Парите, които ще спестим - около €2-3 тилиона до 2050 г., могат да бъдат инвестирани в модернизацията на икономиката ни", казва Мигел Ариас Канете, еврокомисар за климата и енергетиката.

Но не всички европейски държави са съгласни с плана на Брюксел. Докато западните и северните страни настояват за по-амбициозни цели, държавите в Централна и Източна Европа искат повече време, за да могат да заменят старата си инфраструктура и да помогнат на замърсяващите индустрии да променят начина си на работа.