Всички туристи, които влизат във Великобритания, скоро ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди отпътуването, съобщи Министерството на транспорта на Великобритания в петък. Това включва и всички граждани на Обединеното кралство, пътуващи от чужбина.

Политиката ще се прилага "от следващата седмица", заяви правителството. Новата политика ще се прилага от "вероятно в сряда или четвъртък следващата седмица", заявиха от транспортното министерство.

Пътниците ще трябва да покажат доказателство за отрицателен резултат на превозвача преди заминаване. Ако не го направят няма да могат да се качат на борда, каза DfT.

Пътуващите ще бъдат изправени пред проверки от граничните сили на Обединеното кралство. Тези, които не покажат отрицателен резултат от теста до 72 часа преди заминаването, ще трябва да платят глоба от £ 500 ($ 680).

Десетки страни вече въведоха ограничения за пътуване до Обединеното кралство, след като експерти заявиха, че нов щам на коронавирус, който се разпространява бързо в Обединеното кралство, може да бъде около 71% по-заразен.