България и Сърбия преговарят за изграждането на високоскоростна жп линия, която да свързва двете страни. Новината обяви сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от местните медии. По думите му предстои реконструкция на железопътната линия Ниш-Димитровград, както и проектирането на високоскоростна железопътна линия от Ниш до София.

"С България преговаряме за скоростна жп линия до сръбско-българската граница, като те вече работят по своята част от София, турците работят от Истанбул до турско-българската граница, остава да се свърже София с турско-българска граница и ще имаме високоскоростна железопътна линия от Ниш до Истанбул, както и високоскоростна железопътна линия до Скопие, а в бъдеще и до Солун и Атина", заяви Весич.

След реконструкцията на жп линията Ниш-Димитровград влаковете ще се движат с минимум 120 км/ч. Железопътната линия ще бъде безопасна и електрифицирана, като според очакванията автомобилният трафик между двете страни ще намалее значително. 

Български компании участват в изграждането на жп трасе за високоскоростни влакове в Сърбия

Български компании участват в изграждането на жп трасе за високоскоростни влакове в Сърбия

Проектът е за 60 милиона евро

Българските компании, участващи в изграждането на високоскоростно жп трасе в Сърбия

В Сърбия предстои сериозна реконструкция на ключов жп участък, която ще позволи движението на нови влакове, развиващи скорост от минимум 120 км/ч. Трасето е между Белотинац и Брестовац, в рамките на модернизацията на железопътната линия Ниш-Брестовац. Инвестицията е в размер на 59 850 000 евро, а в строителните дейности участват български компании, съобщава сръбската eKapija.

Снимка 589163

Източник: Wikipedia

Еднорелсовият участък Ниш-Брестовац е електрифициран и е част от железопътната линия Ниш-Прешево, където се намира държавната граница със Северна Македония, по международния железопътен коридор 10. Общата дължина на железопътната линия Ниш-Брестовац, обхваната от този проект, е 22,8 километра.

Изпълнител на модернизацията и реконструкцията на железопътната линия Ниш-Брестовац е консорциумът от българските компании "Трейс Груп Холдинг" и "Балкантел". До момента вече са направени общо около 15,8 километра от железния път.

Проектът предвижда цялостен ремонт и модернизация на долната и горната част на железопътната линия, заедно със съоръженията от релсовия път. Предстои и модернизация на подстанции и електротехнически и електроенергийни съоръжения, става ясно от сайта на компанията "Инфраструктура на сръбските железници".

От общата стойност на инвестицията в размер на 59 850 000 евро, малко над 44 милиона евро са осигурени от безвъзмездната помощ от фондовете на ИПП, а останалите са от бюджета на Република Сърбия. В рамките на модернизацията на железопътната линия Белотинац-Брестовац ще бъдат построени шест нови бетонни моста, вместо старите стоманени, които са премахнати от участъка на трасето.

Завършването на модернизацията на железопътната линия Ниш-Брестовац е планирано за декември 2024 година.

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

Влаковете по новите релси ще могат да развиват поне 160 км в час