В Сърбия предстои сериозна реконструкция на ключов жп участък, която ще позволи движението на нови влакове, развиващи скорост от минимум 120 км/ч. Трасето е между Белотинац и Брестовац, в рамките на модернизацията на железопътната линия Ниш-Брестовац. Инвестицията е в размер на 59 850 000 евро, а в строителните дейности участват български компании, съобщава сръбската eKapija.

Еднорелсовият участък Ниш-Брестовац е електрифициран и е част от железопътната линия Ниш-Прешево, където се намира държавната граница със Северна Македония, по международния железопътен коридор 10.

Снимка 620832

Източник: БГНЕС

Общата дължина на железопътната линия Ниш-Брестовац, обхваната от този проект, е 22,8 километра.

Най-големият търг за покупка на нови държавни влакове за над 1 милиард лева (поне засега) е спрян

Най-големият търг за покупка на нови държавни влакове за над 1 милиард лева (поне засега) е спрян

Към момента три от четири процедури за нов подвижен състав са прекратени

Българските изпълнители

Изпълнител на модернизацията и реконструкцията на железопътната линия Ниш-Брестовац е консорциумът от българските компании "Трейс Груп Холдинг" и "Балкантел". До момента вече са направени общо около 15,8 километра от железния път.

Снимка 317221

Източник: iStock

Проектът предвижда цялостен ремонт и модернизация на долната и горната част на железопътната линия, заедно със съоръженията от релсовия път. Предстои и модернизация на подстанции и електротехнически и електроенергийни съоръжения, става ясно от сайта на компанията "Инфраструктура на сръбските железници".

От общата стойност на инвестицията в размер на 59 850 000 евро, малко над 44 милиона евро са осигурени от безвъзмездната помощ от фондовете на ИПП, а останалите са от бюджета на Република Сърбия.

В рамките на модернизацията на железопътната линия Белотинац-Брестовац ще бъдат построени шест нови бетонни моста, вместо старите стоманени, които са премахнати от участъка на трасето.

Завършването на модернизацията на железопътната линия Ниш-Брестовац е планирано за декември 2024 година.

Заради реконструкцията на железопътната линия пътническият железопътен трафик между Ниш и Прешево е напълно преустановен, а товарният железопътен транспорт се извършва в условията на временни спирания.

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

Влаковете по новите релси ще могат да развиват поне 160 км в час