Работата на всички банки  в Казахстан е спряна, съобщи в четвъртък официалният представител на Националната банка на републиката Олжас Рамазанов.

"Агенцията за регулиране и развитие на финансовия пазар и Националната банка на Казахстан, като вземат предвид провеждането на антитерористични операции от правоприлагащите органи и като вземат предвид временните прекъсвания на интернета, както и за защита на здравето и живота на служителите на финансовите организации и потребителите на финансови услуги, информира за временно прекратяване на дейността на всички финансови организации", каза Рамазанов.

Всички административни сгради в столицата на Казахстан - Нур-Султан, са строго охранявани, съобщи в четвъртък казахстанската държавна телевизия "Хабар 24", която продължава да излъчва.

"Всички административни сгради на столицата на Казахстан са поставени под засилена охрана", съобщи държавната телевизия.

Според началника на полицията Ержан Саденов ситуацията в града е овладяна, но въпреки това се въвеждат редица ограничения и е засилена охраната на обществения ред.

Ержан Саденов призова столичани да не се подават на провокации и да запазят спокойствие.

Ситуацията в Казахстан ескалира на 2 януари, когато започнаха митинги в Жанаозен (град в Мангистауска област, в западната част на страната) срещу рязко повишаване на цените на втечнения газ.

След това те прераснаха в масови протести в цялата страна с икономически и политически искания. На 4 и 5 януари протестиращите се сблъскаха със служители по сигурността в Алма-Ати. На летището властите обявиха и антитерористична операция срещу "терористични банди", които са превзели и пет самолета, сред които има и чуждестранни.

Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение за две седмици в областите Мангистау и Алмати, както и в Алмати и Нур-Султан, но няколко часа по-късно извънредното положение се разпростря върху цялата страна.  

Президентът се обърна и за помощ към страните-членки на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). А протестите не стихнаха, въпреки че правителството на Казахстан подаде оставка.