Цената на медта се изстреля през последните месеци. Сега обаче е време тя да се насочи обратно надолу, смята изследователската компания Wood Mackenzie в нов доклад.

Според анализаторът от фирмата Джиилиън Кетъл, настоящото рали може значително да навреди на дългосрочния растеж на пазара. Тя публикува анализа си в контекста на рязкото понижаване на цените с почти 6%. Фючърсите с доставка през юли се търгуват при цена от 4,59 долара, което е понижение от 3% през деня вчера.

Ралито на медта е предизвикано от голяма криза на предлагането на пазара. Търсенето на мед бележи значителен ръст, тъй като нациите се стремят да подобрят своята електрическа инфраструктура като част от нарастващия преход към зелена енергия. В същото време производството от рудниците не е в състояние да се справи с това търсене.

Според Кетъл обаче съществува нарастващ риск поскъпването на суровината да доведе до заместване и пестене сред потребителите на медта. "В последния суперцикъл медната индустрия не успя да се справи с огромното търсене на Китай, в резултат на което цените първоначално се повишиха рязко и силно", изтъква тя. "Въпреки това, последващо заместване под формата на заместване на медта, пестене и загубен растеж доведе до свиване на пазара на мед с 2% или 400-500 хил. тона годишно, тъй като медта бе заменена с алуминий."

Заради тези исторически динамики тя припомни, че в много производства медта може да бъде заменена с алуминий. "Докато проводимостта на алуминия е с около 40% по-ниска от тази на медта, той притежава привлекателни свойства - не на последно място плътността му, която е само 30% от тази на медта. Това означава, че алуминиевият кабел е с около 52% по-лек от меден кабел със същата проводимост, свойство, предлагащо предимства при работа и монтаж."

Поради тази причина Кетъл добави, че ако скорошните краткосрочни прогнози за ръст на цените на медта до над 5 долара за паунд се окажат точни, това може да създаде дългосрочни щети на пазара, особено ако цените на алуминия не последват растежа.

Въпреки че цените на алуминия отбелязаха рязко покачване през тази година, цените все още са далеч от рекордни нива. Подобно на медта, и алуминият има известен натиск върху продажбите. Алуминиевите фючърси на Лондонската стокова борса се търгуваха за последен път на 2426,50 долара за тон, което е спад с 2% за деня.

"Затова изглежда уместно да се позовем на гръцката митология: когато Икар пренебрегна инструкциите на Дедал да не лети твърде близо до слънцето, восъкът в крилата му се разтопи и той падна от небето. Макар аз не съм Дедал, вярвам, че заинтересованите страни ще направят добре да се вслушаме в предупреждението, че прекалено високите цени на медта няма да са добри за метала в дългосрочен план", каза той.