Акционери на холдинга Alphabet, собственик на Google, заведоха съдебни дела срещу директорите на компанията.

Става дума за изплащането на 90 милиона долара на Анди Рубин - един от разработчиците на операционната система на Android, като обезщетение след уволнение поради обвинения в сексуален тормоз. Освен утвърждаването на голямата компенсация, в съдебния иск се обвинява ръководството на Alphabet Inc., че прикрива предполагаеми други подобни постъпки на Рубин, както и други случаи на недостойно поведение на висши мениджъри, съобщава Bloomberg.

Искът засяга до топ мениджъри и членове на комитета на компанията, включително съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

"Лари Пейдж и Сергей Брин позволиха на Рубин да се оттегли тихо след като вътрешното разследване разкри, че обвиненията в сексуални посегателства от странна на Рубин са достоверни ... Както се твърди в Google, предполага се, че Рубин че е участвал в трафик на хора, плащайки стотици хиляди долари на жени, за да, по думите на Рубин, те да му "принадлежат", цитира агенцията текста на иска, подаден в края на миналата седмица пред Калифорнийски щатски съд.

CNBC отбеляза, че друг съдебен иск е подаден и от акционера на Alphabet Джеймс Мартин в Калифорнийския окръг Сан Матео.

През октомври 2014 Google обяви напускането на създателя на платформата Android. През октомври 2018 г. The New York Times публикува статия, в която съобщава, че на Рубин са заплатени 90 млн. долара ощетения, даже и след обвиненията в сексуален тормоз.

В същото време през октомври 2018 г. Google съобщи, че компанията е съкратила 48 души за сексуален тормоз през последните две години без да им плати обезщетение.