Най-старата банка в света - италианската Banca Monte dei Paschi di Siena, която през 2017 година беше на ръба на фалита, сега остава без ръководител.

Главният изпълнителен директор на финансовата институция Марко Морели е отказал да остане в управлението на банката, което ще я остави без човек начело в момент, в който трябва да приключи спасителната програма за Monte dei Paschi, пише Bloomberg.

Финансовото министерство на Италия, което в момента е най-големият акционер в банката, все още не е излязло с коментар за решението на Морели, както и за това кой може да бъде евентуален негов наследник.

Италианската финансова институция трябваше да се справи с огромен портфейл от необслужвани заеми и да се върне към печалба след като преди повече от две години едва не банкрутира. Тогава държавата отпусна 5,4 милиарда евро или 6,1 милиарда долара, за да я спаси.

Ще се спаси ли от кризата италианската Banca Monte dei Paschi di Siena?

Времето на най-старата банка в света изтича

Финансовата институция трябва да привлече €5 милиарда капитал до края на годината

"Изминаха три години и половина на изключително сериозен личен и професионален опит и ангажираност за мен", посочва в своето становище главният изпълнителен директор на Monte dei Paschi. "Банката успя да се върне на позицията, която заслужава в сегмента на търговското банкиране", допълва той.

Запитан преди време дали ще се кандидатира за нов мандат на поста, Морели коментира, че решението за това "е в ръцете на финансовото министерство". Той обаче добави, че след три години на тази позиция е време за промени.

Морели е бивш ръководител на Bank of America в Италия, като той стана главен изпълнителен директор в Monte dei Paschi през 2016 година.

Неговото решение идва в труден момент за банката. От една страна през декември Европейската комисия и ресорното министерство в Италия се договориха да отложат представянето на план за продажбата на 68% от дела на държавата във финансовата институция.

В същото време в края на февруари трябва да приключи продажбата на портфейл от "лоши" кредити на стойност от 10 милиарда евро на компанията AMCO.

ЕК одобри помощ от $6.1 милиарда за Monte Paschi

Спасяват най-старата банка с $6.1 милиарда

Брюксел даде своето „да“