През последните години банките, както на големите развити пазари, така и на някои по-малки, усилено вървят към ограничаване на броя физически клонове за сметка на засилено онлайн присъствие. Според редица експерти бъдещето на финансовите институции е именно в напълното им изчезване.

Една от големите американски банки - JPMorgan Chase, обаче не споделя това мнение. От нейното ръководство обявиха в началото на годината плановете си да отворят 400 нови банкови клона в Щатите в следващите 5 години, като така общо обектите им там ще станат 5100, пише Fortune.

От финансовата институция обясняват това решение със своята стратегия за растеж на бизнеса. И то изглежда логично на фона на това, че броят на банковите клонове в Щатите е намалял осезаемо след финансовата криза.

През 2007 година те достигат своя пик, като общият им брой е 97 000. През 2017 година обаче обектите са значително по-малко - 89 300, показват данните на консултантската компания в имотния сектор JLL.

Този спад се дължи от една страна на необходимостта от ограничаване на разходите след кризата, както и на развитието на новите технологии и конкретно на онлайн банкирането.

С изчезването на банковите клонове в САЩ обаче много малки местни предприятия имат затруднен достъп до финансиране. Именно на тях се надяват от JPMorgan Chase, за да постигнат по-голям растеж.