Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, понастоящем председател на комитета на акционерите на Nord Stream AG е номиниран за борда на директорите на "Газпром", като изборът ще стане на годишното събрание. Това се казва в съобщение на газовия гигант, цитирано от руски медии.

Шрьодер заема мястото в списъка с предложения за борда на "Газпром" на председателя на асоциацията Kazenergy Тимур Кулибаев, който въпреки това все още е в списъка с кандидати за борда от квотата на държавата (която правителството утвърждава отделно).

Годишното събрание на "Газпром" е насрочено за 30 юни 2022 г. в Санкт Петербург.

Герхард Шрьодер оглавява борда на директорите на "Роснефт", като начело на петролната компания той бе преизбран през юни миналата година.

Роснефт определи $600 хиляди заплата на германския ексканцлер Шрьодер

Роснефт определи $600 хиляди заплата на германския ексканцлер Шрьодер

Той е председател на Съвета на директорите със статут "независим"

Между останалите 10 кандидати за борда на директорите на "Газпром" са: вицепремиерът Александър Новак, министърът на енергетиката Николай Шулгинов, председателят на борда на "Газпром" Алексей Милер, ръководителят на "Газпромбанк" Андрей Акимов, специалният представител на президента на Руската федерация Виктор Зубков, министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.