Главният изпълнителен директор на BMW AG Харалд Крюгер няма да се кандидат за втори мандат, заяви компанията в петък. Така германският автомобилен производител ще трябва да търси нов лидер в момент, в който се бори със свиваща се печалба и остра конкуренция в бързо растящия пазар на електрически автомобили.

Базираната в Мюнхен компания съобщи, че надзорният ѝ съвет има намерение да обсъди възможните наследници на следващата среща на 18 юли, добавяйки, че Крюгер ще запази поста си, докато такъв не бъде намерен.

Промяната във висшия мениджмънт не идва в особено добър момент. Производителят на луксозни автомобили се бори със забавяща се икономика, намаляващо търсене в основните ѝ пазари и волатилна търговска обстановка. По-тежки регулации за вредните емисии също предизвикват огромни инвестиции в BMW и в цялата индустрия, която се втурна да разработва електромобили, да подобри настоящите бензинови двигатели и да бавно, но сигурно да забрави за дизела.

Тези фактори BMW посочи през март, когато отправи предупреждение за печалбата. През последното тримесечие баварската компания отчете и загуба в основния си бизнес.

След почти три десетилетия в BMW и над четири години като CEO, Крюгер казва, че иска да намери ново професионално поприще.

Акциите на компанията паднаха с 0,64 процента до €66,78.

Германският вестник Frankfurter Allgemeine директорът по производството Оливер Ципзе е най-вероятният наследник.

По-високи разходи доведоха до 78% спад в печалбата на BMW

По-високи разходи доведоха до 78% спад в печалбата на BMW

Автомобилният производител е затруднен от производствени разходи и глоба от ЕК