Оперативната печалба на германския автомобилен производител BMW за първите три месеца на годината се понижи със 78% до 589 милиона евро.

Въпреки увеличилите се продажби на луксозни автомобили, компанията бе затруднена от по-високите разходи, насочени към разработването на електрически модели. Междувременно компанията е заплашена от глоба от Европейската комисия за картелни споразумения, които възлизат на 1,4 милиарда евро.

Печалбата на баварския производител преди облагане с данъци е под 666 милиона евро, каквато бе прогнозата на анализаторите, пише CNBC. Спадът се дължи и на увеличение от 36% на разходите за изграждане на нови заводи за електрически коли и оборудване.

В същото време продажбите на такива и хибридни модели на марката също са под очакваното, като са се понижили с 1%. Компанията очаква да подобри резултатите си и да достигне марж на продажбите между 8% и 10% до края на годината. Ако Европейската комисия наложи глоба обаче, този диапазон ще е между 4,5% и 6,5%.

С изключение на въздействието на правната разпоредба за покриване на потенциална антитръстова глоба, BMW отчете марж от 5,6% през първото тримесечие. Компанията е заявила, че ще оспорва обвиненията на ЕК, че участието на производителя в индустриални работни групи представлява антиконкурентно поведение.

"Участващите инженери от производството са обсъждали единствено подобряване на механизмите за газовите емисии. Цялата индустрия знаеше за това, което е различно от картелно споразумение", казват от BMW, като отричат всякакви сделки в ущърб на доставчици или клиенти.