Борсата за криптовалута Gemini ще върне най-малко 1,1 милиарда долара на клиентите на своята несъществуваща програма за заеми. Освен това ще плати глоба от 37 милиона долара за небезопасни и ненадеждни практики като част от споразумение с Департамента по финансовите услуги на Ню Йорк (NYDFS) , каза регулаторът в сряда .

Програмата Earn на Gemini, която беше предложена в партньорство с крипто заемодателя Genesis Global Capital, беше спряна по време на срив на крипто пазара през ноември 2022 г. Това разместване накара Genesis да обяви фалит и доведе до обширни съдебни спорове между Genesis, Gemini и компанията майка на Genesis , Digital Currency Group (DCG), пише Reuters.

Gemini-гейт: Излъга ли Google всички за способностите на чат бота си

Gemini-гейт: Излъга ли Google всички за способностите на чат бота си

Манипулирано демо видео и неуверени отговори помрачиха добрите първи впечатления от новия AI модел

Споразумението означава, че клиентите на Gemini's Earn, които не са имали достъп до средствата, съхранявани в тези сметки от края на 2022 г., са една стъпка по-близо до възстановяването на достъпа до парите си.

NYDFS твърди, че Gemini не е успяла да наблюдава и извърши надлежна проверка на Genesis през целия живот на програмата Earn и не е успяла да поддържа адекватни резерви.

NYDFS заяви в сряда, че си запазва правото да предприеме допълнителни действия срещу Gemini, ако компанията не изпълни задължението си да върне най-малко 1,1 милиарда долара на клиентите след разрешаването на фалита на Genesis. Gemini обеща да допринесе 40 милиона долара за приключване на фалита на Genesis, за да облагодетелства клиентите на Earn, каза регулаторът.

Gemini е изтеглила $280 милиона от Genesis, преди Crypto Lender да обяви фалит

Крипто борсата, която изтегли $280 милиона от Genesis, преди Crypto Lender да обяви фалит

Това твърди нов доклад

Контекст

Gemini се управлява от Камерън и Тайлър Уинкълвос - известни още като близнаците Уинкълвос, които привлякоха националното внимание със съдебната си битка срещу изпълнителния директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг. Преди това компанията съди DCG за провала на тяхното съвместно партньорство за крипто кредитиране.

Двете компании си партнираха през декември 2020 г., за да позволят на клиентите на Gemini шанса да заемат своите крипто активи на Genesis в замяна на печелене на лихва, като в крайна сметка събират крипто активи на стойност милиарди долари от инвеститорите.