Общото събрание на Асоциацията на Банките в България (АББ), което се проведе на 27 април направи някои важни промени в състава на своя управителен съвет (УС). Важно е да се знае, че по устав в УС на АББ могат да участват само изпълнителни директори на търговски банки в България. Това е една от причините от него да излезе главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов, който два поредни мандата бе и председател на УС на АББ и като такъв представляваше банковия бранш във всички важни взаимоотношения с регулаторите, администрацията, изпълнителната и законодателната власт.

Андронов излиза от управителния орган на АББ, най-малкото защото през май ще се раздели с висшият мениджърски пост в ОББ, за да заеме по-висока управленска позиция в структурите на нейния собственик - белгийската финансова група Keй Би Си (KBC) и като такъв ще присъства в надзорните съвети (но не и в мениджмънта) на българските дружества на групата.

Тук е важно да се знае още една подробност от Устава на АББ. В него се казва, че едно лице не може да бъде член на УС на АББ повече от два последователни мандата. След като ги направи, трябва да стои извън УС на АББ поне една година, за да може да бъде преизбрано отново в управата на Асоциацията. В този контекст двата последователни мандата на Андронов изтичаха, така, че той щеше да се оттегли от ръководството на АББ (поне за една година) така или иначе.

На мястото на Андронов в УС на АББ бе избрана изпълнителния директор на ОББ юристът Десислава Симеонова, която има огромен опит в правната сфера на банково дело и регулации. Другата промяна в УС на АББ е че изпълнителният директор на Пощенска банка Димитър Шумаров подаде оставка като член на управителния орган на Асоциацията. На негово място бе избрана главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова.

В УС на АББ позициите си запазват главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Теодора Петкова, изпълнителният директор на "Банка ДСК" Диана Митева, главният изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България" Оливер Рьогл, изпълнителният директор на Централна кооперативна банка Георги Константинов и главният изпълнителен директор на "Алианц Банк България" Георги Заманов. Главен секретар на АББ остава Ирина Марцева.

За председател на УС на АББ на мястото на Петър Андронов бе избрана Диана Митева, която е един от най-уважаваните банкови мениджъри у нас. Тя е част от УС на "Банка ДСК" повече от 15 години, като от 2007 г. е ръководител на направление "Банкиране на дребно". Преди това заема поста Изпълнителен директор и ръководител направление "Корпоративно банкиране". Има богат опит в банковия сектор, който е придобила като част от ръководните екипи на клона на ING Bank в София - директор "Финансов контрол", и в Демирбанк като член на УС и Изпълнителен директор "Финансов контрол".

За заместник-председател на УС на АББ е избрана главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Теодора Петкова. Тя също има сериозен опит на високи мениджърски позиции. Преди да застане начело на "УниКредит Булбанк" тя е била член на УС и главен риск директор на кредитната институция, както и председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Теодора Петкова започва кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г. и става старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г. От 2009 до 2015 г. тя е директор на управление "Кредитен риск", а от септември 2015 г. е директор на Международния център в "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране".

Теодора Петкова е член на Надзорния съвет на УниКредит Кънсюмър Файненсинг и Уникредит Лизинг и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на УниКредит Факторинг.